Трио Сопрано

Трио Сопрано

Интервю с Trio Soprano Music за www.cultro.eu


Дори да не сте почитатели на оперното пеене, Биляна, Дени и Петя ще ви накарат от раз да се влюбите в него и да го заобичате до края на живота си. Талантливите момичета са част от Trio Soprano – единственото дамско оперно трио у нас, наложило своето неповторимо звучене и излъчване на сцена.
Нямаше как: трябваше да се свържем с чаровните дами, за да си поговорим с тях надълго и нашироко за това, което правят.
Резултатът от виртуалната ни среща е интервюто по-долу:
***

Здравейте, момичета! Най-напред, ще ви помолим да ни се представите и да ни разкажете от кога се занимавате с пеене?
Биляна:  Здравейте на всички читатели на Cultro.eu. Казвам се Биляна Андрончева, от Пловдив, зодия Стрелец. Обичам музиката и от дете пея. Завърших АМТИИ-Пловдив с две музикални специалности – „Изпълнителски клас – класическо пеене” и „Педагогика на обучението по музика”. Щастлива съм, че сега правя това, което винаги съм искала и съм част от Trio Soprano Music.

Дени:  Здравейте и от мен! Казвам се Денислава Станева, зодия Везни. Класическото пеене е моята страст и мечта от малка. Завършила съм бакалавър и магистър в АМТИИ – Пловдив със специалност “Изпълнителско изкуство-класическо пеене” . Трио Сопрано е част от моя живот и ме кара да се чувствам истински щастлива!

Петя: Зравейте и от мен. Аз съм Петя, също пловдивчанка. Първоначално учих маркетинг и мениджмънт в МЕИ, когато във втори курс реших, че ще пея. Започнах в консерваторията в София, днес ДМА Панчо Владигеров. Пътувах всеки ден Пловдив – София и така завърших и двата университета. Пея от 4-5 годишна на всякакви поводи и места и в различни формации, но Trio Soprano Music е мястото и реализацията, която чувствам, че е моя и ме кара да съм щастлива в работата си.


 поздрав от Trio Soprano за читателите на Cutlro


Как се случи така, че се събрахте и създадохте Trio Soprano?
Петя: Имах участие на едно парти, на което изпълних някои от най-популярните оперни арии като поздрав, те са в репертоара ни и до днес, и след като бяха приети повече от добре възникна идеята за създаване на женско трио, което да залага на този репертоар. Мъжки триа, като се започне от  Тримата велики тенори Павароти, Карерас и Доминго има почти във всяка страна, но такова женско нямаше. Идеята възникна в 22:30ч. след това парти на импулсивен разговор с Тони Шекерджиева-Новак – вокалния ни педагог. Имената на участниците се появиха интуитивно и ето ни нас…

Дени: Когато нашата преподавателка доц.д-р. Тони Шекерджиева-Новак съобщи на мен и Биляна, че има изненада за нас и тази изненада беше Трио Сопрано , много се зарадвахме. В този момент не осъзнавахме как това, което сме мечтали, малко по-малко започва да се сбъдва.

Определяте себе си като “единственото дамско оперно трио” – с какво сте различни?
Биляна: Единственото сме, защото се появиха много мъжки формации, но засега в България няма друго дамско трио като нашето.

Дени: Различни сме с това ,че сме иновативни, креативни и себе си. Правим това, което обичаме и следваме нашата мечта!

Как смятате: достатъчно ли са почитателите на оперната музика у нас?
Петя: Зависи… не мога и не искам да правя конкретни обобщения и заключения, но смятам, че когато на оперните сцени имаме диригенти с иновативни виждания, режисьори и, разбира се, директори на оперни театри с такива, то и публика има. В противен случай, залата се пълни на 20% – 30%. Това, което правим ние, е по-лесно възприемчиво. Достъпно представяме оперното изкуство като през класическа постановка показваме и други стилове, за да е по-интересно и разнообразно.

Дени: Много е трудно в страна като нашата да наложим изкуство, което е различно от масовостта. Радваме се, че има хора в България, които харесват нашето изкуство, поднесено по един по-съвременен и пречупен през нашата призма вариант.

Биляна: Класиката и оперното изкуство са вечни и интересът към тях ще го има винаги. Може би в България последните години имаше някакво затишие, но сега се вижда раздвижване в положителна насока. Радваме се, че, малко или много, допринасяме към всичко това.





Поддържате елегантна и предизвикателна визия – кой се грижи за стила ви?
Дени: Стараем се музиката, която изпълняваме, да се допълва от нашата визия. Класиката изисква стил и класа, а провокацията е нужна заради времето, в което живеем.

Заедно сте почти 5 години (нали не грешим?) – каква е тайната на успешната съвместна работа?
Петя: Ние сме се избрали, за да бъдем точно ние. За да правим точно това и да сме заедно!!!

Биляна: Мисля, че няма тайна или конкретен план, който е успешен. Както във всички отношения между хората, трябва да се правят компромиси, да се прощава и да се гледа напред за общата цел.

Какви са мечтите ви? А плановете за бъдещето?
Дени: Искаме да се развиваме все повече и повече. Непрестанно обогатяваме репертоара си и мечтаем да показваме нашето изкуство навсякъде по света.

Петя: Да сме здрави, да сме заедно, да са ни такива отношенията както досега – професионални и лични, разбира се. Хората, които ни обичат и подкрепят да са здрави и да продължават да го правят, както досега, а ние да пеем.

Биляна: И аз ни пожелавам да сме здрави, още дълги години заедно и да не забравяме, че най-доброто предстои.

Няма коментари:

Публикуване на коментар