Трио Сопрано

Трио Сопрано

Фестивалът на фолклорната носия Жеравна - три дни неповторима емоция за 6 000 българи и чужденци

22 август беше последният ден от тридневния Международен Фестивал на фолклорната носия - "Жеравна 2010", организиран от фондация "Българе", община Котел, кметство Жеравна, "Сдружение за Жеравна" и "Бона Фиде".

Ето част от статията на журналистката от в. "БРЯГ" и близка приятелка на трио "Сопрано" - Владимира Велинова:

"Третото издание на Фестивала на фолклорната носия, което завърши в неделя, накара близо 6000 българи и чуждестранни гости три дни да живеят в пулса на неповторимата емоция наречена "Жеравна 2010". Китното балканско селце, запазило автентичната атмосфера на националното ни Възраждане, бе естествен декор към идеята на организаторите за скок във времето. ..."

"... С приветствия към участници и гости се обърнаха областният управител на град Сливен, продуцентът на ансамбъл "Българе" Христо Димитров, както и човекът, без която финансова подкрепа ансамбъл "Българе" и този фестивал просто нямаше да ги има - чуждененцът, влюбен в българския фолклор, Ян Андерсон. ..."

"Трио Сопрано" не можаха да сдържат емоциите си на билото на Добромерица. Вдъхновени от прекрасния пейзаж, те запяха "Хубава си, моя горо", а десетките присъстващи ги възнаградиха с възторжени аплодисменти."



Снимки: Иван Негревски

трио "Сопрано" и Владимира Велинова


С Елена и Ян Андерсон
трио "Сопрано" в изпълнение на "Хубава си, моя горо"

Цялата статия:
Третото издание на Фестивала на фолклорната носия, което завърши в неделя, накара близо 6 хиляди българи и чуждестранни гости три дни да живеят в пулса на неповторимата емоция, наречена "Жеравна 2010". Китното балканско селце, запазило автентичната атмосфера на националното ни Възраждане, бе естествен декор към идеята за скок назад във времето.

Фондация "Българе", Община Котел, кметство Жеравна, "Сдружение за Жеравна" и "Бона Фиде" за терта поредна година събраха на фестивалната територия в местността Добромерица хиляди родолюбци в народни носии - един пъстър поток от гости и участници, стекъл се тук от различни краища на България. Някои бяха взели назаем, други си бяха ушили, но повечето бяха отворили старите ракли и скринове за да намерят празничните носии на баби и дядовци, да ги извадят от нафталина и, обличайки ги да им дадат нов живот. Цели семейства и фамилии бяха спазили главното условие и задължителен пропуск за влизане във фестивалната територия - народната носия.

За да се получи наистина автентична атмосфера и машината на времето да ни върне 100-150 години назад, нямаше ръчни часовници, слънчеви очила, запалки, нищо от найлон или пастмаса. За неотложни телефонни разговори бе отреден терен на билото на Добромерица, откъдето се открива прекрасната гледка към южните склонове на Котленския балкан.
Новото в "Жеравна 2010" бе присъствието на професионална охрана, която временно конфискуваше камерите и фотоапаратите на всички нарушители на правилника на фестивала.

Руйно вино и люта ракия, чевермета и стари мезета, народна боб яхния, кебап и скара, сладки лакомства, турско кафе на пясък или топла пита, опечена на жар на място, бяха сред многото изкушения за присъстващите. Майстори на различни занаяти бяха изложили стоката си на сергии по импровизираната чаршия, народните оркестри се сменяха един след друг, а присъстващите се наловиха на едно безкрайно хоро, което реално се разтурваше само за изпълненията от предварително обявената програма. Събитието бе уважено както от неговите основни спонсори, така и от приятелите и съмишленици на идеита на "Българе". От поканените официални лица най-видна бе избраната с гласовете и на жеравненци депутатка от "Атака" Калина Крумова, която "кацна" в Добромерица с вече известната си стилизирана носия в червено, която и стоеше изключително добре.

С приветствия към участници и гости се обърнаха областният управител на град Сливен, продуцентът на ансамбъл "Българе" Христо Димитров, както и човекът, без която финансова подкрепа ансамбъл "Българе" и този фестивал просто нямаше да ги има - чуждененцът, влюбен в българския фолклор, Ян Андерсон.

Честта да открие фестивала "Жеравна 2010" бе на северняшкия ансамбъл от гр. Плевен. За втора година фестивалът се провежда с участието на професионални състави от чужбина - ансамбъл "Родо" от Атина бе тук и миналата година, а ансамбъл "Бурнасул" от град Александрия, Румъния, гостува в Жеравна за първи път. 26 самодейни състава за автентичен фолклор от различни фолклорни области на родината ни представиха обреди, игри и песни, наследени от деди и прадеди. Пехливанските борби, нестинарските танци и всенародното веселие до първи петли около буйния огън бяха естествено продължение на емоциите от двата дни.

Героите от тази народна приказка ядоха, пиха и се веселиха три дни, отнесоха със себе си много щастливи спомени, прекрасно настроение и, най-важното, от сега започнаха да кроят планове как ще се подготвят за следващия фестивал и кои близки и познати ще агитират да дойдат с тях, за да споделят духа на фестивална Жеравна догодина. Като медиен партньор на този уникален Фестивал на фолклотната носия още от първото му издание, "Бряг Медиа Груп" ще се постарае да ви придаде атмосферата му този път не с думи, а със снимки , а ти, читателю, сам си дай сметка къде трябва да си догодина в третата неделя от август!

Статия на: Владимира ВЕЛИНОВА

1 коментар: